
Fava: romige gele spliterwtenpuree met Elysion Olijfolie
Share
Categorie: dip / mezze / bijgerecht
Herkomst: Santorini, Griekenland Smaak: aards, romig, fris en hartig
Calorieën: ca. 220–250 kcal per portie (bij 4 porties)
Bereidingstijd: 45 minuten
Glutenvrij: Ja
(Let op: serveer zonder brood of met glutenvrije opties)
Simpel, zacht en onvergetelijk
Fava heeft niets te maken met tuinbonen. Dit gerecht is puur: gele spliterwten, langzaam gegaard, zacht gekruid en opgeklopt tot een zijdezachte spread.
Op het eerste gezicht simpel. Tot je een lepel neemt. Dan proef je wat echte olijfolie doet. Elysion tilt de smaak omhoog: als een warme bries over een stenen binnenplaats.
Ingrediënten (voor 4 personen):
· 170 g gele spliterwten, afgespoeld
· 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
· 2 tenen knoflook, in plakjes
· 4 el Elysion Olijfolie (2 el voor het fruiten, 2 el voor de puree)
· ½ tl gedroogde oregano
· ½ tl gedroogde tijm
· ½ citroen, geperst
· 500 ml water, plus extra indien nodig
· Zout en peper, naar smaak
Optioneel voor garnering:
· Extra Elysion
· Fijngehakte rode ui
· Kappertjes
· Verse dille
Zo maak je het
Fruit de ui en knoflook in 2 el Elysion op middelhoog vuur tot ze zacht zijn (ca. 2-3 min).
Voeg de spliterwten toe samen met oregano, tijm en nog twee el Elysion. Roer goed door.
Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat daarna op laag vuur 30–40 min zachtjes pruttelen tot de erwten uit elkaar vallen. Roer af en toe en schuim eventueel af.
Als het meeste vocht is opgenomen, haal van het vuur. Voeg citroensap, zout en peper toe.
Pureer met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde dip. Proef en stel eventueel de smaak bij.
Serveer in een schaal, gegarneerd met een royale scheut Elysion en toppings naar wens.
Serveertip
Fava eet je lauw of op kamertemperatuur. Heerlijk als dip bij vers brood, als bijgerecht naast gegrild vlees, of als basis onder gegrilde groenten.
Waarom dit werkt met Elysion
In een gerecht zonder opsmuk bepaalt de olie het karakter. Elysion voegt fruitigheid toe, een fluweelzachte afdronk, en brengt de diepe, aardse tonen van de erwten tot leven. Het maakt van een boerenpuree een feestelijk voorgerecht.