Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki met Elysion olijfolie

Categorie: koude dip / bijgerecht

Herkomst: Kreta, Griekenland

 Calorieën: ca. 140 kcal per portie (bij 6 porties)

 Bereidingstijd: 15 minuten

 Glutenvrij: Ja

 Smaak: fris, romig, licht pittig

 

Een klassieker
Dit is het meest bekende en tegelijk meest geliefde gerechten/sauzen van de Griekse tafel: tzatziki. Geen Griekse maaltijd zonder Tzaziki!

Deze versie blijft dicht bij de oorsprong. Romige yoghurt, verse komkommer, knoflook, wijnazijn, dille en natuurlijk: een scheutje Elysion voor die herkenbare tinteling en zachte fruitigheid.

 

Ingrediënten (voor 4–6 personen):

  • 900 g Griekse yoghurt (volvet, uitgelekt voor extra romigheid)
  • 2 komkommers, in de lengte gehalveerd, geraspt en uitgelekt
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt of geraspt (naar smaak)
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • Sap van 1 citroen 
  • 1 el rodewijnazijn
  • 2 el Elysion Olijfolie (en extra voor eroverheen)
  • Een handje verse dille, fijngehakt

 

Zo maak je het:

  1. Doe de yoghurt in een kom. Rasp de komkommers grof en knijp uit in een doek tot ze bijna droog aanvoelen.
  2. Meng yoghurt, komkommer, knoflook, zout, peper, citroensap en Elysion olijfolie in de kom. Roer tot een egaal mengsel. Voeg als laatste de dille toe. Laat even rusten voordat je opdient om de smaakbeleving te verdiepen.
  3. Serveer met een extra scheutje Elysion en eventueel wat grof zeezout.

 

Serveertip

Lekker bij versgebakken pitabrood, gegrilde groenten, lamskoteletjes of gewoon op een stuk brood. Een gerecht dat uitnodigt tot samen eten. Zoals ze dat doen op Kreta.

 

Waarom dit werkt met Elysion

Elysion versterkt de frisheid van de yoghurt en de pittigheid van de knoflook met zijn zachte, fruitige smaak en lichte tinteling. De olie mengt zich moeiteloos in het geheel, zonder te overheersen. Zo komt de eenvoud van tzatziki volledig tot zijn recht: puur, gebalanceerd en zoals op Kreta bedoeld.

Terug naar blog